top of page

Het onderzoek

Onderzoeksproject: Welcome

Meerwaarde voor uw school

Volgend schooljaar wordt Samen geschiedenis schrijven voor het eerst in klassen uitgetest. Tijdens die testfase zal de kwaliteit van het lespakket onderzocht worden. Leraren die deelnemen aan dit onderzoek ontvangen kosteloos:

  • Een online lespakket Samen geschiedenis schrijven (incl. handleiding voor leraren en cursus voor leerlingen).

  • ​Een opleiding om met het lespakket aan de slag te gaan. 

  • Een rapport met de belangrijkste resultaten van het onderzoek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Onderzoeksproject 

Het doel van dit onderzoeksproject is om een lespakket te ontwerpen en de impact ervan na te gaan op:

  • De historische redeneervaardigheden van leerlingen,

  • De motivatie van leerlingen voor geschiedenis

  • De overtuigingen en instructie van leerkrachten in het tweede jaar secundair onderwijs.

Natuurlijk vraagt dit onderzoeksproject ook enig engagement van uw school en uw leraren. Hieronder vindt u zeer concreet de verschillende stappen van het onderzoek en wat dit betekent voor uw school. 

Engagement scholen en timing onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee cycli. Een deelname aan het onderzoek betekent dat u en uw leerlingen willekeurig in een van de twee cycli wordt ingedeeld.  De eerste cyclus kan vanaf het schooljaar 2019-20 met het lespakket aan de slag gaan, en de tweede cyclus vanaf 2020-21.

Eerste cyclus

  • Om het lespakket optimaal te kunnen implementeren, nodig ik je graag uit voor een training in december 2019. Deze training zal ongeveer 4u in beslag nemen. Voor deze training krijg je een attest dat je deze training als bijscholing hebt gevolgd.

  • Voor de implementatie van het lespakket wordt een begintoets afgenomen bij de leerlingen. Deze test peilt naar de historische redeneervaardigheden, motivatie en relevantie van geschiedenis voor leerlingen. Dit zal ongeveer één lesuur in beslag nemen en zal gebeuren aan de hand van een toetsbundel. Graag had ik aan jou als leraar gevraagd om deze begintoets af te nemen. Hierover krijg je tijdens de training meer uitleg. Nadien maak ik graag met jou een afspraak om deze toetsen te komen ophalen en verbeteren. Indien gewenst, krijg jij als leerkracht nadien de resultaten van de begintoets.

  • In de periode januari/februari - april/mei 2020 is het de bedoeling dat jij het lespakket implementeert in de klas. Graag had ik hou hierbij gevraagd om na elke les kort jouw ervaringen bij te houden over het lespakket. Dit zal niet veel tijd in beslag nemen en gebeuren aan de hand van een kort evaluatieformulier. Op deze manier kan ik het lespakket nadien optimaliseren.

  • Tijdens de implementatiefase maak ik graag met jou enkele afspraken om langs te komen in de klas. Deze observatiemomenten laten me toe om te peilen naar jou vragen en bedenkingen over het lespakket. Via deze observatiemomenten kan ik als onderzoeker ook een beter zicht krijgen op de werking van het lespakket in de praktijk. Ze zijn dus geenszins bedoeld als evaluatiemoment van de leraar.

  • In de eerst volgende les na de afronding van het lespakket (april / mei 2020), had ik graag aan jou gevraagd om een eindtoets af te nemen. In deze eindtoets worden opnieuw de motivatie en de historische redeneervaardigheden van de leerlingen gemeten. Nadien maak ik graag met jou een afspraak om deze toetsen te komen ophalen en verbeteren. Indien gewenst, krijg jij nadien de resultaten van de eindtoets. Zo kom je ook te weten of de leerlingen erop vooruit gegaan zijn.

  • In het tweede semester van schooljaar 2020-2021 komt de onderzoeker langs bij de leraren die deelnamen aan het onderzoek. Er wordt via een observatie gekeken in welke mate het lespakket nog gebruikt wordt en via een interview wordt gepeild naar hun opvattingen over het lespakket en hun opvattingen over historisch redeneren. 

  • Om de langetermijneffecten van het lespakket na te gaan, vraag ik jou om tijdens een van de laatste lessen van het schooljaar een retentietoets af te nemen. Ik maak dan graag met jou een afspraak om deze retentietoets op te halen. Ook kan indien gewenst de resultaten verkregen worden, zodat de retentietoets kan worden gebruikt als evaluatiemiddel. Zo kan je te weten komen of de leerlingen ook op lange termijn iets onthouden hebben van het lespakket.

  • Afhankelijk van jouw planning, idealiter wanneer ik de retentietoets kom ophalen, maak ik graag met jou een afspraak om jouw ervaringen met het lespakket te delen. Zo kan maximaal worden ingezet op een goede herwerking van het lespakket voor het schooljaar erna.

  • Afhankelijk van jouw planning, maak ik graag een afspraak om langs te komen in het tweede semester van schooljaar 2020-2021. Via een afsluitend interview had ik graag geweten in welke mate je het lespakket nog zou gebruiken in de klas en wat jouw ervaringen waren met het lespakket.

Tweede cyclus

  • Voor de start van de lessen over het Romeinse Rijk wordt een begintoets afgenomen bij de leerlingen. Deze test peilt naar de historische redeneervaardigheden, motivatie en relevantie van geschiedenis voor leerlingen. Dit zal ongeveer één lesuur in beslag nemen en zal gebeuren aan de hand van een toetsbundel. Graag had ik aan jou gevraagd om deze begintoets af te nemen. Nadien maak ik graag met jou een afspraak om deze toetsen te komen ophalen en verbeteren. Indien gewenst, krijg jij nadien de resultaten van de begintoets.  Daarbij aansluitend zou ik je willen vragen om een korte vragenlijst in te vullen over jou als leerkracht, jouw klaspraktijk en jouw didactisch materiaal. Deze vragenlijst zal niet veel tijd in beslag nemen.

  • Gedurende het tweede semester van 2020, wanneer het onderwerp van de Romeinen in de klas gezien wordt, zou ik je willen vragen om jouw agenda/lesvoorbereiding door te sturen. Op deze manier heb ik een zicht op de inhouden en de didactische aanpakken die aan bod komen in de klassen. Ook had ik graag met jou een afspraak gemaakt voor enkele observaties. Deze observaties laten me enerzijds toe in kaart te brengen hoe verschillende leraren de geschiedenis van het Romeinse Rijk overbrengen. Anderzijds doet het me als onderzoeker nog meer voeling krijgen met de praktijk. Door de observatie van deze good practices kan de geoptimaliseerde versie van het lespakket worden versterkt. 

  • Nadat het onderwerp van de Romeinen afgerond is (april/mei 2020), wil ik jou vragen om een eindtoets af te nemen. In deze eindtoets worden opnieuw de motivatie en de historische redeneervaardigheden van de leerlingen gemeten. Nadien maak ik graag met jou een afspraak om deze toetsen te komen ophalen en verbeteren. Indien gewenst, krijg jij de resultaten van de eindtoets. Zo kom je ook te weten of de leerlingen erop vooruit gegaan zijn.

  • Om de langetermijneffecten van het lespakket na te gaan, vraag ik jou om tijdens een van de laatste lessen van het schooljaar een retentietoets af te nemen. Ik maak dan graag met jou een afspraak om deze retentietoets op te halen. Ook kan indien gewenst de resultaten verkregen worden, zodat de retentietoets kan worden gebruikt als evaluatiemiddel. Zo kan je te weten komen of de leerlingen ook op lange termijn iets onthouden hebben van het lespakket.

  • In het in het eerste semester van volgend schooljaar (2020-2021) bieden we een training aan om aan de slag te gaan met de geoptimaliseerde versie van het lespakket. Deze training zal ongeveer 4u in beslag nemen. Voor deze training krijg je een attest dat je deze training als bijscholing hebt gevolgd.

  • In het tweede semester van het schooljaar 2020-2021 krijg jij als leraar een geoptimaliseerde versie van het lespakket dat jij in de klas kan gebruiken. 

Onderzoeksproject: Project
bottom of page